top of page

Probioottien terveyshyödyt


Probiooteilla on todettu olevan erilaisia hyviä vaikutuksia terveydelle, niin vatsavaivojen, allergioiden ja hengitystieinfektioidenkin oireiden lieventäjinä sekä vastustuskyvyn lisääjinä. Yleisimmät ja myös tunnetuimmat probiootit ovat maitohappobakteereita sekä bifidobakteereita, joita on suolistossa luonnostaakin. Ne ovat hyödyllisiä bakteereja, jotka tasapainottavat suolistomikrobistoa. Probiootit alentavat suoliston pH:ta sekä kilpailevat elintilasta ja ravinteista haitallisten bakteerien kanssa, ja näin ollen pystyvät ehkäisemään haitallisten bakteerien kiinnittymistä suolistoon. Ne parantavat puolustuskykyä vaikuttamalla suoliston limakalvojen tiiviyteen. Probiootit myös stimuloivat ja ehkäisevät immuunireaktioiden välittäjäaineiden tuotantoa ja vähentävät tulehdusta. Ne saattavat myös vähentää suoliston kipuaistimuksia.

Suomalaiset tutkijat osoittivat ensimmäisen kerran probioottien infektioita ehkäisevistä ja lieventävistä vaikutuksista vuonna 2001, jolloin Hatakan ym. tutkimuksessa 581 päiväkotilasta nautti 7 kuukauden ajan Lactobacillus GG:tä sisältävää maitoa. Näillä lapsilla oli mm. 17 % vähemmän komplisoituneita hengitystieinfektioita kuin verrokkiryhmällä. Useissa laadukkaissa tutkimuksissa on todettu probiooteilla olevan tehoa esimerkiksi hengitystieinfektioissa lyhentämällä sairauden kestoa. Viime aikoina on saatu vahvaa tutkimusnäyttöä probioottien vaikutuksesta myös aineenvaihduntaan, joten niistä voi löytyä apu painonhallintaan. Suoliston mikrobiston vaikutus myös esimerkiksi masennukseen on herättänyt paljon kiinnostusta ja tutkimuksia aiheesta tehdään paljon.

Probiootteja kannattaa ottaa aina antibioottikuurin aikana ja vielä kuukauden ajan kuurin loppumisen jälkeen. Vatsaongelmissa kannattaa kokeilla probiootteja kuukauden ajan. Esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymässä probioottien on havaittu lieventävän oireita. Akuutin ripulitaudin hoidossa Lacto­ba­cillus GG -probiootin on tutkimuksissa todettu lyhentävän taudin kestoa.

Probiootteja on elintarvikkeissa luonnostaan ja niihin lisättyinä. Maitohappobakteereita on luonnostaan mm. piimässä, jogurtissa ja hapankaalissa. Elintarvikkeisiin lisättynä probiootteja on mm. mehuissa, jogurteissa, tehojuomissa, marjakeitoissa ja juustoissa. Valikoima on runsas. Lisäksi probioottivalmisteita löytyy kapseleina, jauheina ja tippoina.

Hatakka K. ym. Effect of long term consumption of probiotic milk on infections in children attending day care centres: double blind, randomised trial. BMJ 2001;322:1327–9.

Mäkelä M. Probiootit sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Yleislääkäri 3/2013, vsk 28: 18-21.

Putkonen L. 2016. Superhyvää suolistolle.


bottom of page